Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Valtiovarainministeriön budjettiesitys syö työpaikkoja

Perjantai 30.7.2010 klo 7.04


jari_m-k.jpgJulkisen talouden vaje on varsin mittava ja työllisyystilastot pohjamudissa, mutta näihinpä ei valtiovarainministeriön budjettiesityksessä odotetusti ollut minkäänlaisia panostuksia. Sen sijaan, että valtiovarainministeri Jyrki Kataisenkin väläyttelemä pääomaverotuksen tiukentaminen olisi toteutettu, valtiovarainministeriön kaavailema energiaveron lisääminen on nyt vääjäämättä johtamassa työpaikkojen vähenemiseen Suomesta. Viimeksi mainitusta samaa mieltä on  Ylen TV1:n haastattelema, Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta.  

Kohtuuhintainen energia on kotimaisen vientiteollisuuden elinehto, mutta porvarivetoisesti valmisteltu budjettiesitys näyttää nyt tehneen tietoisen valinnan, jonka edessä ainakin suomalainen metsäteollisuus joutuisi jälleen kerran entistäkin tukalampaan tilanteeseen. Jo valtion nykyinen energiapolitiikka antaa metsäteollisuuden merkittävimmille kilpailijamaille miljoonien eurojen vuosittaisen kilpailuedun.  

Valtiovarainministeriön nyt kaavailema 750 miljoonan euron energiaveron lisäyksestä kaksi kolmasosaa on tarkoitus kerätä juuri vientivoittoiselta teollisuudelta ja loput 250 miljoonaa kotitalouksilta. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että yhdessä alv-uudistuksen kanssa energiaverotus nostaa hintoja ja syö näin myös palkansaajien ostovoimaa yli kahdellasadalla eurolla ja kun ostovoimaa ei ole, on vyön kiristäminen työpaikan menettämisen pelossa pomminvarmasti edessä myös monilla palvelualojen palkansaajilla.  

Tässä muutama painava syy, jonka perusteella energiaveron uudistamista on vielä kerran harkittava!   

Jari Mäki-Korte


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini