Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Varhaiskasvatuksen uudistusta tarvitaan

Päivähoidon saatavuus on Suomessa taattu lainsäädännöllä. Pääsääntöisesti päivähoito toimii hyvin ja on laadukasta. Lapsilla on myös oikeus esiopetukseen ja lisäksi kunnat organisoivat koululaisille aamu- ja iltapäivätoimintaa. Niillä tuetaan lapsen kasvua ja perheiden turvallista arkea.

Varhaiskasvatus, esiopetus, alkuopetus sekä aamu- ja iltapäivätoiminta sijoittuvat varhaislapsuuden ja leikki-iän elämänvaiheeseen, jonka perheet kokevat kokonaisvaltaisena. Kuitenkin palveluna voivat olla toisistaan irrallisia ja yhteistoiminta voi puuttua. Palvelut eivät aina myöskään vastaa vanhempien työelämän tarpeisiin, esimerkiksi vuoropäivähoidon saatavuuden osalta.

Varhaiskasvatuksen palveluita ollaan hallinnollisesti siirtämässä opetustoimen alaisuuteen. Tämä mahdollistaa palvelujen yhä vahvemman kokonaissuunnittelun. Samalla tulisi käynnistää keskustelu varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen kokonaisuuden uudistustarpeesta. Myös kunnissa olisi hyvä pohtia päivähoitomallien toimivuutta ja uudistustarvetta.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamisesta on käyty keskustelua perustellen, että osa perheistä käyttää järjestelmää väärin. Ääritapauksissa lapsia on pidetty pitkiä päiviä hoidossa ja jopa kaikkina lomakausina, jolloin lapsella ei ole ollut ollenkaan lomaa omien vanhempien kanssa. Toisaalta ihmiset ovat joutuneet pitämään hoitopaikkaa "kaiken varalta", vaikka vanhempi on väliaikaisesti esimerkiksi työttömyyden tai toisen lapsen syntymän vuoksi ollut kotona.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on ennen kaikkea lapsen oikeus. Se on lapsen oikeus saada ikäkautensa mukaista hoivaa, varhaiskasvatusta ja ikätovereidensa seuraa turvallisessa ympäristössä. Lapsen tarve ikätovereidensa seuraan ja koulutettuihin hoitajiin ei vähene hänen vanhempiensa työmarkkina-aseman heikentyessä.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta tulee vahvistaa ja kehittää. Monissa kunnissa on luotu onnistuneesti vaihtoehtoisia palveluita kokopäivähoidon rinnalle ja otettu esimerkiksi käyttöön "päivähoitotakuu," eli taattu lapsen pääsy samaan päivähoitopaikkaan myös kotihoitojakson jälkeen. Malli on tehostanut päivähoidon käyttöä, tuonut säästöä ja toisaalta vanhempien pikaisellekin työhön paluulle on annettu "takuu", koska hoitopaikan saa heti sen tarvitessaan lapselle jo ennestään tutussa ympäristössä.

Hoiva- ja hoitopaikkaratkaisuilla tulee tukea lapsen laadukasta varhaiskasvua, mutta myös vanhempien työllistymistä. Esimerkiksi kotihoidontukea saavien palaamista työelämään helpottaa ja tukea kehittämällä osa-aikaista hoitoa ja työtä. On tärkeä tukea perheen ja työelämän yhteensovittamista eri keinoin. Pienten lasten vanhemmille pitää mahdollistaa lyhennetty työpäivä. Päivähoidon maksujärjestelmää uudistamalla voidaan tukea perheitä, joiden päivähoidon käyttö poikkeaa kokopäiväisestä hoidon tarpeesta. Maksun tulee määräytyä aina suhteessa huoltajan kanssa sovittuun hoitoaikaan.

SDP haluaa:

  • nostaa pienten lasten hoidon ja varhaiskasvatuksen kokonaistarkasteluun valtakunnallisesti
  • hankkeen, jossa kehittämiskohteena on päivähoidon, esiopetuksen, alkuopetuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan entistä parempi niveltäminen toisiinsa sekä kytkentä lapsiperheiden tarvitsemiin muihin palveluihin.
  • kotihoidontuki- ja päivähoitoratkaisuja, jotka tukevat myös osa-aikatyötä