Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Työtä ja oikeudenmukaisuutta kuntiin - Näin me sen teemme

antti_ja_ma.jpgNyt on aika viedä myös kuntiin se SDP:n eduskuntavaalien alla lupaama oikeudenmukaisuuden politiikka, jonka sosialidemokraatit ovat runsaan vuoden aikana vieneet läpi maan hallituksessa.

  • Ensi vuoden alussa astuu voimaan nuorten yhteiskuntatakuu, jossa jokaisella nuorella on viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta oma paikkansa yhteiskunnassa. Nyt on huolehdittava vielä siitä, että lupaukset otetaan käyttöön myös kuntatasolla eikä pelkästään teksteinä paperilla. Tällä hetkellä Suomessa on yli 40 000 alle 30-vuotiasta nuorta ilman opiskelu- tai työpaikkaa.
  • Vuonna 2015 astuu voimaan vanhuspalvelulain asetus, joka määrittelee hoitajamitoitukseksi kaikkialla Suomeen vähintään      yksi hoitaja kahta vanhusta kohti.  Nyt on huolehdittava vielä siitä, että lupaukset otetaan käyttöön myös kuntatasolla eikä pelkästään teksteinä paperilla.

Sosialidemokraattien tavoitteena on hyvään elämään ja asukkaiden omatoimisuuteen kannustava kunta, jossa on toimiva demokratia ja asukkailla mahdollisuus vaikuttaa tärkeinä pitämiinsä asioihin. Kunnan tulee pitää asukkaistaan huolta ja taata heille turvallinen elinympäristö.

Hyvinvointi rakentuu työstä. Kun teemme työtä, luomme palveluita ja taloudellista pohjaa hyvinvointiyhteiskunnalle. Oikeudenmukaisuus velvoittaa kantamaan vastuuta kaikista, jotka eivät siihen itse pysty. Oikeudenmukaisuus kannustaa myös iloitsemaan menestyksestä, jonka joku työllään saavuttaa. Me ansaitsemme reilumman Suomen.

Yltiöpäinen ahneus saa kansalaisten enemmistön tuomion. Kuntavaaleissa työ, oikeudenmukaisuus ja reiluus näkyvät arjen asioiden kautta. Oman lapsen päivähoidon laatu, puiston säilyttäminen tai terveyskeskuspäivystykseen pääsy ovat monelle kuntalaiselle ne tärkeimmät asiat.

Julkiset palvelut pitävät yhteiskunnan eheänä, tukevat elinkeinoelämää ja työllisyyttä, estävät syrjäytymistä sekä tuovat turvallisuutta. Pääosa palveluista tuotetaan kuntien toimesta ja näin pitää olla myös jatkossa. Tarvitsemme myös toimeliaita yrittäjiä, jotka omalla toiminnallaan täydentävät julkisesti tuotettuja palveluita. Meidän kannattaa tavoitella maailman parhaita julkisia palveluita, jotka ovat veronmaksajalle hinnaltaan kohtuulliset tuottaa.

Sosialidemokraattien tavoitteena on hyvään elämään ja asukkaiden omatoimisuuteen kannustava kunta, jossa on toimiva demokratia ja asukkailla mahdollisuus vaikuttaa tärkeinä pitämiinsä asioihin. Kunnan tulee pitää asukkaistaan huolta ja taata heille turvallinen elinympäristö.

Julkisen sektorin palveluita on puolustettava  

Kunnallisten peruspalvelujen tuotannon tulee pääasiallisesti perustua julkisiin, kunnan itse järjestämiin palveluihin. On veronmaksajien etu, että valtuusto ja lautakunnat voivat suoraan vaikuttaa palveluiden laatuun. Oma palvelutuotanto on myös oikeusturvanäkökulmasta yleensä selkeämpi vaihtoehto.

Julkisten palveluiden tuotantotavat ovat monimuotoistuneet ja pirstaloituneet. Kunnat käyttävät yhä enenevässä määrin myös erilaisia yhtiö- ja liikelaitosmalleja sekä ulkoisia palvelun tuottajia oman tuotannon rinnalla. Tällä haetaan tuottavuutta, tehokkuutta sekä täydennystä palvelutarjontaan, mutta yhä useammin tehdään myös puhtaasti arvoperustaisia valintoja, jolloin kaikki päätökset eivät ole toimineet veronmaksajan eduksi. On väärin, että pääomasijoittajat keräävät isoja voittoja julkisilla palveluilla.

Yritykset karsivat rönsyjään, mutta eivät kuitenkaan luovu ydintoiminnoistaan. Kuntien osalta tulee päteä sama periaate. Osa toiminnoista voi olla tuotettu yhteistyössä järjestöjen kanssa tai voidaan hyödyntää markkinoita ja paikallisyritysten osaamista. Peruspalveluiden ydin on kuitenkin pidettävä vahvasti julkisena toimintana. Näin kunta ei ajaudu täysin markkinoiden armoille, palveluyksiköt voivat kehittää osaamistaan ja veronmaksajista ei tehdä pääoman tuloautomaattia. Julkinen palvelutuotanto toimii markkinoiden monopolisoituvan yksinvallan vastapainona.

Kun toimintoja aiotaan ulkoistaa, on kuntapäättäjälle esitettävä analyysi todellisista markkinoista palvelutuotannon osa-alueella ja hintatason vertailu suhteessa omaan tuotantoon sekä vankkoja perusteluja niistä hyödyistä, joita kilpailutus, ulkoistaminen tai toiminnan yhtiöittäminen tuottaa. Veronmaksajien etua ei palvele seurauksista piittaamaton "ideologinen ulkoistaminen", vaan niin julkisesti kuin muilla tavoin tuotetun palvelun tulee olla avoimesti vertailtavissa toiminnallisuuden, laadun ja hinnan suhteen.

Tiukan talouden aikana juustohöyläys kaikista menoista on houkuttelevaa. Viisautta on kuitenkin miettiä painopistevalintoja ja kuntien välisen yhteistoiminnan tuomia hyötyjä. Erityisesti terveydenhuollossa kuntien olisi järkevää muodostaa tarvittaessa tilaajapooleja suurten kansainvälisten yritysketjujen vastapainoksi. Samalla on huolehdittava, että kilpailutuskriteereillä varmistetaan myös pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuus olla mukana tarjouskilpailussa. Kuntien tulisi myös vahvistaa yhdessä tilaajaosaamistaan, jotta pärjäävät markkinoilla kilpailulainsäädännön puristuksessa. Jos kilpailua markkinoilla tai osaamista ei ole, ulkoistettuihin palvelumalleihin ei tule lähteä. Ulkoistamisen vaikutuksia tulee systemaattisesti seurata.

Vaikuta kauttani ja valitse numero 105!