Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Ihmislähtöinen kuntauudistus

kunta-5134.jpgSuomen kuntarakennetta ja kuntien tapaa toimia uudistetaan. Kyse on palveluiden turvaamisesta asukkaille elinkeino- ja väestörakenteen muuttuessa. Kuntauudistus aiheuttaa voimakkaita tunteita, koska kotikunta on suomalaisille tärkeä identiteetin ja turvallisuuden antaja. Siksi muutokset kunnan nimessä ja rajoissa koetaan vahvastikin turvallisuuden tunnetta järisyttävinä. Toisaalta rajojen ei tahdota rajoittavan palveluiden saamista tai ihmisten toimintamahdollisuuksia.

Kunnissa on kyettävä tekemään muutoksia niin, että asukkaat voivat pitää vahvan paikallisidentiteettinsä, mutta myös saavat turvan kunnan kyvystä tarjota heille palveluita ja auttaa heitä eri elämäntilanteissa. Kunnan on myös pystyttävä houkuttelemaan uusia työntekijöitä palvelutehtäviin. Ilman ennakoivia toimenpiteitä vanhuspalveluihin ei saada riittävästi käsipareja tai nuorisoa jäämään kotiseutuaan kehittämään.

Kuntauudistuksella tulee vahvistaa julkista palvelujärjestelmää; julkisten peruspalvelujen järjestämistä mahdollisimman laadukkaina ja mahdollisimman lähellä asukasta. Tämä taataan riittävän kokoisilla yksiköillä ja osaamisella, jolla vähennetään myös parhaiten alueiden välistä epätasa-arvoa.

Kuntauudistuksen ydin on tasavertaisuuden toteuttaminen. Lähtökohtana on, että niin suurten keskusten kuin pienten kylien asukkaille taataan tasapainoinen lapsuus ja ihmisarvoinen vanhuus sekä mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Ihmisen asuinpaikka ei vaikuta perusoikeuksiin, vaan ne turvataan kaikkialla. Taloudellisesti itsenäiset peruskunnat pystyvät turvaamaan varhaiskasvatuksen, koulutuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluiden toimivuuden. Tämän ohella tarvitaan kuntien yhteistyötä ja erikoisosaamista yhteen kokoavia rakenteita. Erityisesti liikenneruuhkien, ympäristöongelmien, työllisyyden ja asumisen ongelmien ratkaisu vaatii ylikunnallisia päätöksiä, pääkaupunkiseudulla metropolitasoisia ratkaisuja.

Kuntauudistus antaa mahdollisuuden parantaa demokratiaa, vähentää byrokratiaa ja toimia vastavoimana markkinavoimille. Erityisesti hoivatarpeen kasvu lisää tarvetta yhteistyön tiivistämiselle ja palvelurakenteen uudistamiselle. Kuntauudistuksessa on ensin tehtävä riittävät selvitykset kuntien toimintakyvystä, taloudellisesta asemasta ja palveluiden tilasta yhdessä kuntien kanssa. Vasta sen jälkeen voidaan edetä kuntien yhdistämiseen tai muihin vaihtoehtoisiin malleihin kokonaisuudistuksen toteuttamisessa. Asukkaita on kuultava ja kuntien henkilöstön asema turvattava. Samalla kuntademokratiaa on parannettava.

SDP haluaa:

  • edistää kuntauudistuksella palveluiden tasavertaista saatavuutta kaikkialla Suomessa
  • vähentää byrokratiaa ja luoda vahvemmalla kuntarakenteella markkinavoimille vastapainoa
  • parantaa demokratiaa