Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Ekologista ja sosiaalista yhteistyötä uruguaylaisittain

23.04.2012

metsa_fibreSuomen järjestyksessään 11. sosiaalifoorumiin Helsingissä huhtikuussa osallistunut Flavio Pazos vieraili tänään Metsä Fibre Oy:n Rauman sellutehtaalla. Allekirjoittaneella oli viime talvena SASK ry:n talkoomatkalla Uruguayssa luotujen kontaktien kautta etuoikeus osallistua vierailulle.

Flavio Pazos on uruguaylainen kansalaisaktivisti, joka tulee World Rainforest Movement-järjestöstä, joka tekee työtä paikallisten ihmisten metsien ja alueiden oikeuksien parantamiseksi. Heillä (World Rainforest Movementilla) on toimintaa ainakin Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Järjestön ideana on muun muassa kerätä
aiheeseen liittyviä haastatteluja ympäri maailmaa olevista metsäteollisuusalan ja siellä toimivien yhtiöiden tehtaista. Yleensä he ovat keskittyneet ympäristöön,
alkuperäisväestön elinoloihin ja muihin kysymyksiin, joita tehtaiden,
plantaasien ja kaivosten rakentaminen aiheuttaa. Myös geenimanipulointi on
heidän kritiikkinsä kohde.

Metsä Fibren Rauman tehtaalla Flavio haastatteli tehtaan pääluottamusmies Jouni Katavistoa sekä työsuojeluvaltuutettu Petri Salmista. Haastattelun kuluessa keskusteltiin muun muassa työntekijöiden työolosuhteista, työturvallisuudesta, sosiaalisista eduista, työterveydenhuollosta sekä elintasosta, jonka työ sellutehtaassa mahdollistaa ja muista tämänkaltaisista asioista.

Allekirjoittanut oli tulkkimme Jukka Lindellin tavoin mukana kuvioissa lähinnä sattuman kautta, mutta toki samat kysymykset kiinnostavat meitäkin. Olemme Lindellin kanssa tuttuja Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus SASKin talkoomatkalta, joka edellisen vuoden lopulla suuntautui juuri Uruguayhin. Flaviota emme vielä talkoomatkan kuluessa tavanneet.

Suomen yhdenteentoista sosiaalifoorumiin Helsingissä 21.–22.4. osallistunut Flavio César Pazos Obregón osallistui kyseiseen foorumiin suomalaisen Siemenpuu-säätiön kutsumana. Säätiö on perustettu vuonna 1998 viidentoista suomalaisen ympäristö- ja kehitysteemojen parissa toimivien kansalaisjärjestöjen ja säätiöiden toimesta. Heidän toiminnan tarkoituksena on tukea kehitysmaiden kansalaisaktivistien työtä ympäristöasioissa. Siemenpuu-säätiö tukee kansalaisyhteiskunnan toimijoita kehitysmaissa ekologisen demokratian ja ympäristönsuojelun edistämisessä sekä ympäristöuhkien torjumisessa.

Siemenpuu-säätiö toimii siten, että se myöntää hankerahoitusta suoraan kansalaisjärjestöille ja tutkimuslaitoksille, joiden toiminta ja kotipaikka ovat kehitysmaissa. Hankkeissa korostuu ympäristöteeman ohella ihmisten oma vastuu ekologisesti ja sosiaalisesti kestävien menettelytapojen luomisessa ja kansalaisyhteiskunnan rakentamisessa. Säätiön rahoitustoiminta alkoi vuonna 2002. Vuoden 2011 alkuun mennessä säätiö on tukenut yhteensä 375 hanketta yli 50 maassa. Siemenpuu-säätiötä rahoitetaan Suomen ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroilla. Vuonna 2011 säätiön budjetti on 1 600 000 euroa.

KOMMENTTI: Flavio Pazos osallistui Suomen vierailullaan myös Stora Enson yhtiökokoukseen, jossa yhtiön toimitusjohtaja Jouko Karvinen oli hermostunut valehtelijaksi nimittelemisestä. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat 25.4.2012.

"Vaikka Karvinen on kärsimätön mies, väittelyssä hän piti hermonsa hyvin kurissa. Vain kerran hän sortui huudakdukseen: "Älkää nimittäkö valehtelijaksi. Se ei auta mitään." Keskustelu valehtelusta syntyi siitä, että uruguaylaisen Flavio Pazosin, brasilialaisen Lucinea do Rosarion ja argentiinalaisen Diego Monzon joukkue syytti Stora Ensoa ympäristön, sademetsien ja maatalouden turmelemisesta. "Te aiheutatte sosiaalisia ongelmia ja ympäristökriisejä ympäri maailmaa. Teidän pitää arvioida uudelleen toimintaanne", Pazos sanoi.

Kun toimitusjohtajan vastaukset eivät tyydyttäneet eteläamerikkalaisia, heidän joukostaan kuului huuto: "Me tiedämme, että te valehtelette." Jossain puheenvuorossa yhtiötä verrattiin jopa kasvinsuojeluaineita valmistavaan Monsatoon, jonka toimintaa on laajalti arvosteltu.

LISÄKOMMENTTI: Asiaan liittyy jännä yhteensattuma: Joulukuussa 2011 nimittäin sivusin asiaa itsekin blogissani otsikolla: Omat koirat purivat Latinalaisessa Amerikassa. Flavio ei ollut blogistani tietoinen. Linkki kyseiseen blogiin http://www.jarimaki-korte.net/blogi/2011/12/16/50

Jari Mäki-Korte

04.05.2012Raumalla järjestettiin keskusteleva Terveydenhoito-ilta
23.04.2012Ekologista ja sosiaalista yhteistyötä uruguaylaisittain
02.01.2012Jari Mäki-Korte Uusi Rauma-lehdessä: "Kollegoille parempia olosuhteita?
01.01.2012Uusi Aika-lehti 30.12.2011: Uruguayssa etsitään keinoja työntekijöiden järjestäytymisen lisäämiseen
10.04.2011Joukon tukijat Aitoja arjen teoja -tunnelmissa viikko ennen vaaleja
19.01.2011Pitkän prosessin oikeudenmukainen päätös: UPM:n Rauman tehtaalta irtisanotut kaksi siivoojaa saavat korvauksia työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä
04.12.2010Reijo Kallio: Luokkayhteiskunta tekee paluutaan
18.11.2010Jouko Aitonurmi: Teollisuusalojen toimintaedellytykset turvattava
16.10.2010Jari Mäki-Korte SAK-päivien aluetoiminta ajassa -seminaarissa Oulussa: Rauman paikallisjärjestö pelittää - Näin me sen teemme
25.08.2010SDP:n Jukka Gustafsson: Mihin rahaa käytetään ja kenelle?

Siirry arkistoon »