Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Kunnan oltava reilu työnantaja

sdp_80x12020julisteet_oikeudenmukaisuus_pieni.jpgVäestökehitys muokkaa kuntien tulevia näkymiä. Ikäihmisten määrä lisääntyy ja puolet kuntien nykyisestä henkilöstöstä jää eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä poistuu nopeasti kun juuri näiden palvelujen kysyntä kasvaa voimakkaasti. Eniten käsiä tarvitaan hoiva- ja hoitotyöhön. Kilpailu työvoimasta kiristyy. Pärjätäkseen kunnan on oltava houkutteleva työnantaja ja siinä valtteja ovat hyvä henkilöstöpolitiikka ja työolosuhteet. On haettava ennakkoluulottomasti uusia keinoja paremman henkilöstöpolitiikan saavuttamiseksi; jaksamisen ja työhyvinvoinnin edistämiseksi kunnissa.

Strategisella henkilöstöjohtamisella voidaan varmistaa henkilöstön saatavuus, sitouttaminen, osaamistason ylläpito ja motivointi. Julkisen sektorin tavoitteena tulee olla entistä parempi tuottavuus, johon voidaan vaikuttaa palkkausjärjestelmillä, sijaisuusjärjestelyillä ja henkilöstöstä lähtevillä joustavilla työaikaratkaisuilla. Tarvitaan myös eri-ikäisten ihmisten työura- ja johtamissuunnitelmia sekä aitoa yhteistoimintaa henkilöstön ja työnantajan välillä.

Kuntaorganisaatioiden uudistuessa ja suurentuessa on myös tarpeen heti määritellä uuden yksikön työnantaja- ja henkilöstöpolitiikka. Suuremmat kuntayksiköt pystyvät tarjoamaan kehittyneempiä henkilöstöjohtamisen palveluja, panostamaan henkilöstön osaamiseen ja rekrytointiin sekä markkinoimaan työnantajakuvaa suunnitelmallisesti. Työmarkkinoiden osaajille merkitystä on työnantajan maineella, joka syntyy henkilöstöpolitiikasta ja johtamisesta. Siihen kuuluu hyvä yhteistoiminta ja oikeudenmukainen palkkojen harmonisointi.

Työn tekemisen kulttuuria on uudistettava, työtehtäviä, työn tekemisen paikkoja, aikoja ja tapoja on pystyttävä muuttamaan joustavasti. On luotava toimintatapoja, jolla työntekijät pääsevät itse kehittämään työtään ja osallistamaan kuntalaisia toiminnan kehittämiseen. Ruohonjuuritason työntekijät tuntevat parhaiten paikalliset olosuhteet ja myös osaavat monesti esittää vaikuttavampia ja taloudellisesti tehokkaampia tapoja hoitaa kunnallisia perustehtäviä. Ylhäältä alas suuntautuva johtamismalli on kyettävä kääntämään uutta luovaksi perustasolta kumpuavien ideoiden jalostamiseksi. Henkilöstön mahdollisuus täydennyskoulutukseen on turvattava.

Kuntauudistukseen liittyvä henkilöstön viiden vuoden muutosturva on ollut toimiva henkilöstöpolitiikan ja johtamisen väline. Se sujuvoittaa toimintaa uusissa kunnissa ja tukee henkilöstön aikaansaannoskykyä. Kun ei tarvitse pelätä välitöntä työpaikkansa menettämistä, uskaltaa sitoutua työhönsä ja kohdata muutokset myönteisesti. Henkilöstön turvallisuuteen kunnissa kuuluu myös, että työpaikkakiusaamisessa noudatetaan nollatoleranssia, tasa-arvon edistetään aktiivisesti työpaikoilla ja kaikkeen rasismiin puututaan heti tehokkaasti. Kuntien on tärkeää työllistää myös erityisryhmiä.

SDP haluaa:

  • kehittää pitkäjänteistä ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa kunnissa
  • lisätä strategista henkilöstöjohtamisen osaamista kunnissa
  • taata muutosturvan henkilöstölle kuntauudistuksen yhteydessä
  • parantaa johtamista ja työn organisointia
  • edistää työhyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja
  • kiinnittää huomiota hyvään henkilöstöpolitiikkaan ostaessaan palveluita
  • vähentää määräaikaisia työsuhteita vakinaistamalla sijaisia ja rakentamalla sijaispankkeja
  • edistää parempaa työehtojen ja -olojen valvontaa kunnallisissa hankkeissa harmaan talouden estämiseksi
  • edistää erityisryhmien työllistymistä
  • henkilöstölle työn vaativuutta vastaavan palkan