Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Asuinalueiden eriarvoistuminen pysäytettävä

Viihtyisä ja turvallinen asuinalue on elämälaatuun vahvasti vaikuttava tekijä. Ihmiset haluavat asua kotoisalta tuntuvassa, puhtaassa ja luotettavassa ympäristössä.

Suomessa on vahva perinne, että erilaiset perheet ovat voineet asua sopusoinnussa yhdessä. Niin rikkaat kuin pienituloiset ovat hyvin mahtuneet naapuruksiksi. Monimuotoinen omistusasumisen ja vuokra-asumisen sekamalli asuinalueiden suunnittelussa on palvellut yhteiskunnan eheyttä. Tämä on ollut vahvuutemme ja siitä on pidettävä edelleen kiinni.

Viime vuosina on havaittu, että asuinalueiden välinen eriarvoistuminen on rantautunut myös Suomeen. Jakautuminen hyviin ja huonoihin alueisiin on alkanut näkyä erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kunnissa. Pitkällä aikajänteellä tämä johtaa kasvaviin ongelmiin sosiaalisesti ja myös asuinympäristön viihtyisyyden suhteen.

Eriytymiskehityksen pysäyttämiseksi perinteiset lähiöt on nostettava ensisijaisiksi kaupunkipolitiikan kohteiksi. Vanhoista perinteisistä asuinalueista tai työläislähiöistä on huolehdittava uusien hankkeiden rinnalla. Myös pienituloisella on oltava mahdollisuus valita elinympäristönsä. Lähiöohjelmalla on annettava näille alueille maalia, miljöötä ja mielen virikettä.

Lähiöiden viihtyvyydestä on huolehdittava. Samalla on huolehdittava, että kaikilla asuinalueilla on monipuolinen asunto- ja asukasrakenne. Viihtyisät asuinalueet ovat turvallisia ja niissä on myös hyvät palvelut. Erityistä huomiota on kiinnitettävä asemien, puistojen ja kokoontumispaikkojen siisteyteen, hyvään valaistukseen ja muihin turvallisuutta parantaviin toimiin. Ihmisten tulee voida liikkua yleisillä paikoilla ilman jatkuvaa pelkoa.

Kuntien tulisi ottaa aktiivinen ote maankäyttöpolitiikkaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kaavoitus toimii hyvin ja kunta käyttää aktiivisesti lainsäädännön sille suomia mahdollisuuksia (kuten etuosto-oikeutta ja rakentamiskehotuksia). Kunnalla tulisi olla tonttivarantoa vähintään 5 vuoden rakentamisen tarpeisiin. Täydennysrakentaminen on tärkeää huomioida myös yhtenä mahdollisuutena saada rakennettua lisää asuntoja ja tiivistää yhdyskuntarakennetta.