Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Äänestyskehotus on osa palkansaajien edunvalvontaa

Perjantai 4.3.2011 klo 11.42


photofunia-4ce73.jpgTaas on koittanut se aika vuodesta, että myös SAK:laisissa ammattiosastoissa rustataan kasaan toimintakertomuksia edelliseltä toimintakaudelta. Kun katsoo, millaiseksi maailmanmeno ympärillämme on muuttunut, ei ole kovinkaan vaikea päätellä kertomusten pitävän sisällään ikäviä asioita: Liian monilla työpaikoilla työntekijöitä on pidetty lomautettuna ja heitä on irtisanottu vedoten tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin. Samaan aikaan työntekijöiden luottamus heidän asioitaan hoitaviin tahoihin on romahtanut.  Muun muassa tämän  takia vaalien lähestyessä on tärkeätä korostaa, että palkansaajien asemaa voidaan vahvistaa vain lainsäädännön keinoin.  

Näistä asioista tavallisilla kadunkulkijoilla on tilaisuus saada informaatiota tulevan viikon lauantaina, kun SAK jalkautuu ympäri maata tilaisuuksiin, joissa kysellään: Minkä puolesta sinä äänestät? Lähde sinäkin vakuuttumaan siitä, että äänestyskehotuksen kytkeminen työntekijöiden edunvalvontaan on oikea linja - sitä pitää kaikella tavoin korostaa myös SAK:n yhteiskuntavaikuttamiskampanjassa. 

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuun lopussa jo peräti 269 200 työtöntä työnhakijaa. Samaan aikaan lomautettuna oli 22 500 palkansaajaa. Herää kysymys, onko suomalaisella yhteiskunnalla todellakin varaa tällaiseen? Ei ole.  

Samaisen tilaston mukaan kuluneen vuoden päättyessä oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä peräti 58 200. Luku osoittaa, että ongelma on rakenteellinen, eli asiaa ei voida lakaista maton alle vain vedoten pelkästään laman aiheuttamaan piikkiin. Tämäkin ongelma olisi toki korjattavissa, jos poliittisilla päättäjillä riittäisi tahtotilaa panostaa aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Viimeiset vuodet maata hallinneella oikeistohallituksella tällaista tahtotilaa ei ole löytynyt, mutta vaalien jälkeen muutos on mahdollinen, kunhan muistamme äänestää henkilöitä, jotka tuntevat ihmisten arkea. Profiililtaan tuollainen ehdokas on yksi joukosta, yksi meistä. Toisin ilmaistuna palkansaajamyönteisellä ehdokkaalla pitää olla kyky tehdä aitoja arjen tekoja.  

Samaan aikaan, kun Suomen työttömyysaste huitelee jossain kahdeksan prosentin tietämillä, palkansaajia yritetään kyykyttää monella tapaa. Oikeistohallituksen myötävaikutuksella Elinkeinoelämän keskusliitto EK on onnistunut hivuttamaan kyykytyslinjaansa yhä syvemmälle palkansaajan taskuihin. Jos nykymeno ei vaalien jälkeen katkea, vaakakupissa tulee luultavasti painamaan monia palkansaajien asemaa entisestään heikentäviä uudistuksia ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksun verovähennysoikeudesta työehtosopimusten yleissitovuuksien poistamiseen. Ei sitä Kepun Esko Ahon aikana lanseerattua työreformia oikeasti ole minnekään haudattu, vaan sitä yritetään koko ajan kaikin tavoin ujuttaa duunarien harmiksi. Tästä osoituksena esimerkiksi Keskustan intohimot puuttua ansiosidonnaisen työttömyysturvan kytkökseen.  

Siinä tulikin jo alasammuttua nykyiset päähallituspuolueet. Ihan pakko tässä yhteydessä posauttaa alas vielä Perssuomalaiset, jotka ovat vakavalla naamalla esittäneet työehtosopimusten sitovuudesta luopumista yli 60-vuotiailta. Tuolla konstilla yli 60-vuotiaat pelattaisiin käytännössä kokonaan pois työelämästä ja samalla he jäisivät ilman työehtosopimuksia heitteille. Sietää kysyä, onko tuo nyt sitä kansankielellä puhumista, jollaisen kuvan kyseinen puolue on onnistunut itsestään luomaan?   

Edellisten eduskuntavaalien alla SAK:ta moitittiin ”Öky-Lohtanderiksi" ristitystä äänestysaktiivisuuskampanjamainosta, vaikka kyseistä mainosta ei koskaan edes julkisesti esitetty. Näin jälkiviisaana mainos olisi mielestäni kuitenkin pitänyt julkaista. Öky-Lohtander taisi sittenkin oikeassa, koska juuri sellaiseltahan maailma nyt näyttää.  

Nyt on tullut aika viheltää peli työelämän huonontumisen historialle poikki ja muuttaa suunta takaisin nousuun. Tämä on mahdollista valitsemalla tulevissa vaaleissa Arkadianmäelle enemmän sellaisia henkilöitä, jotka tuntevat duunarin arkea ja ovat valmiita luomaan otolliset olosuhteet kestävälle talouskasvulle. Tämä edellyttää vientivoittoisen teollisuutemme toimintaedellytyksien parantamalla ja kilpailijamaihin verrattuna tasavertaisten toimintaolosuhteiden luomista sekä investointeja. Meidän on kunnioitettava sitä tosiasiaa, että puolet valtion verotuloista tulee suoraan tai välillisesti juuri vientiteollisuudelta.  

Jari Mäki-Korte

Raumalainen paperimies ja SAK:n Satakunnan aluetoimikunnan jäsen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini