Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Jari Mäki-Korte SAK-päivien aluetoiminta ajassa -seminaarissa Oulussa: Rauman paikallisjärjestö pelittää - Näin me sen teemme

16.10.2010

jari_m-k.jpgTervehdys! Minun nimeni on Jari Mäki-Korte ja olen SAK:n Rauman paikallisjärjestö ry:n sihteeri. Olen saanut tehtäväkseni pohtia aihetta: Paikallisjärjestö pelittää Raumalla – Mitä me teemme? Aluksi ajattelin, että kysymys on vaikea, mutta itse-asiassa vastaus olikin kohtuullisen helppo, koska hetken asiaa tuumattuani huomasin, että vastaus on piilotettu jo saamaani otsikkoon, eli kysymykseen siitä, mitä me teemme? Ehkäpä Rauman paikallisjärjestö pelittää juuri siksi, että olemme silloin tällöin hoksanneet pysähtyä itsearvioimaan, mitä me teemme.

Muun muassa syksyllä 2005 kokoonnuimme Kiljavan opistolle pohtimaan toimintamme vahvuuksia, heikkouksia ja mahdollisuuksia. Kyseessä oli Kiljavan opistolla toteutettu paikallisjärjestöjen kehittämiskoulutus, johon hallituksen lisäksi osallistui muutamia ammattiosastojen aktiiveja.

Otimme haasteen tosissamme ja aloimme pohtia, miten voisimme entistäkin tiiviimmin yhdistää valtavat henkiset resurssimme ja kanavoida ne yhteisten alueellisten tavoitteiden ja painopisteiden työstämiseen. Koulutuksen päätteeksi päädyimme visioon, jonka mukaan SAK:n Rauman Paikallisjärjestö ry (RAP) on vuonna 2010 tunnettu ja uudistuva ammattiosastojen yhteistyöjärjestö. Ilmeisesti olemme siinä onnistuneet, kun olemme nyt tässä seminaarissa saaneet kunnian alustaa paikallisjärjestön toimivasta pelittämisestä.

Noihin aikoihin katsoimme myös tarpeelliseksi alkaa panostamaan viestintätaidoissa kehittymiseen, koska katsoimme, että paikalliset tiedotusvälineet ovat kyllä kiinnostuneita toiminnastamme, jos vain osaamme itseämme markkinoida. Olimme myös huolissaan yhteiskunnan arvomaailman ”oikeistolaistumisesta”, ja katsoimme, että tämän huolen on näyttävä SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen toiminnassa.

Tarkoitusta varten kannustimme paikallisia ammattiyhdistysaktiiveja hakeutumaan omien ammattiliittojensa kautta viestintätaitoja oppimaan ja vuonna 2008 päätimme järjestää ihan oman viestintäkurssin, jossa muun muassa opittaisiin laatimaan jäsenistölle suunnattuja tiedotteita ja napakoita mielipidekirjoituksia. Keksimme myös viedä kurssin pois kotinurkilta aina Ylöjärvelle saakka, koska hoksasimme, että oppiminen on tehokkaampaa, jos kotiaskareet eivät pyöri mielessä. Voionmaan opistolla järjestetyllä kurssilla paneuduimme erityisesti paikallisjärjestön julkisuuskuvan rakentamiseen ja tämän toteuttamisessa viestintätaidoilla on oma kiistämätön merkityksensä.

Olimme varsin yksimielisiä siitä, että viestintätaitoja tarvittavan, jos RAP aikoo visionsa mukaisesti vuonna 2010 olla tunnettu ja uudistuva jäsenosastojen yhteistyöjärjestö. Opimme myös, että vain suunniteltu viesti menee perille ja, että avoin viestintä on kaiken toiminnan perusta. Tämän jälkeen olemme pyrkineet noudattamaan ajatusta, että mitä koskaan teemmekin, pohdimme aina hetken, aiheutuuko siitä velvollisuus viestiä jollekin.

Muutama vuosi sitten avasimme paikallisjärjestölle myös omat kotisivut internetiin ja olemme ylpeitä, että kävijälaskurit paukuttavat kuukausittain sivuillamme jopa tuhansia kävijöitä. Sivujamme on kuulemma sittemmin käytetty myös malliesimerkkinä muiden paikallisjärjestöjen nettisivukoulutuksissa.

Arvoisat kuuntelijat!

SAK:n Rauman paikallisjärjestö on ajanut Rauman seutukunnassa asuvien palkansaajien ja heidän perheidensä etuja melkein 75 vuotta, välillä ansiokkaasti ja välillä lunta tupaan tullen. Rauman seutukunnassa on menossa suuri ydinvoimalaprojekti, joka viimeaikaiset uutiset huomioiden on tuonut jälleen myös poliittiseen keskusteluun huolen harmaantalouden haitoista. Tämän päivän kuuma kysymys Rauman paikallisjärjestössä on myös se, miten pystytään vastaamaan suomalaisen työn ulosvientiin ja samalla käyttämättä jäävän osaamisen mukanaan tuomiin haasteisiin. Meidän pitää olla liikkeellä herkällä korvalla ja miettiä keinoja, miten näissä tilanteissa voitaisiin auttaa. Tapanamme on ollut pyrkiä lausunnoilla ja kannanotoilla vaikuttamaan myös tulevaan, mutta yleensä joudumme liikkumaan sen verran jäljessä, että reagoidaan vasta sitten kun jotain on jo tapahtunut. Mielestämme olemme aina olleet ajankohtaisissa asioissa kantaaottava yhteiskunnallinen vaikuttaja, kuten paikallisjärjestön toimintakulttuurin kuuluukin olla.

Voiko maailma jatkua niin, että hyvää tulosta tekevät yritykset hakevat YT-menettelyjen kautta yhä suurempaa tuottavuutta. Kyllä joukkovoima on tarpeellista vielä tänäkin päivänä, vaikkakin saamme elää maailman kilpailukykyisemmässä ja neuvottelukulttuuriltaan palkansaajien mielipiteet kohtuullisen hyvin huomioonottavassa maassa.

Tässä yhteydessä lienee syytä hieman kurkistaa lyhyesti myös kauemmas Rauman paikallisjärjestön menneisyyteen: Viisi vuotta sitten yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri Matti Liukkonen kirjoitti Rauman paikallisjärjestölle historiateoksen, jossa hän nosti toiminnan johtolangaksi tahtotilan, joka riitti toimimaan ilman repivää toimintaa. Liukkonen selvittää, että Raumankin paikallisjärjestössä taistelua kyllä käytiin sosialidemokraattien ja kommunistien välillä, mutta taisteluita ei viety työpaikoille ja päätökset tehtiin yleensä yksimielisesti. Rauman paikallisjärjestöä ei halvaannuttanut edes 1950-1960 lukujen puolue- ja ay-hajaannus, kirjoittaa Liukkonen.

Liukkosen kokoamasta historiikista henkii koko ajan läpi toiminnan maltillisuus. Esimerkiksi 1950-luvun yleislakkoaika meni Raumalla rauhallisesti.

- Silloinen puheenjohtaja Eino Äijälä sai pidettyä joukot kurissa ja vain Shellin huoltoaseman ja kuorma-autoilijoiden kanssa tuli vaikeuksia. Niiden kärjistyessä joukot olivat jo kaatamassa autoa, kun Äijälä keksi kutsua joukot työväentalolle ja siihen sekin tilanne laukesi, Liukkonen kirjoittaa.

Arvoisat kuulijat!

Tämä muinaishistoriastamme, mutta kyllä se täytyy myöntää, että viimeiset vuosikymmenet eivät enää ole olleet samanlaista osallistumisen aikaa kuin menneet. Voimme tänä päivänä kuitenkin olla aidosti ylpeitä siitä, että vanhemmat konkarit ovat jaksaneet opastaa ja ottaa nuorempia untuvikkoja siipiensä suojaan.

Lähivuosien kannanotoista mainittakoon otsikkotasolla vaikkapa vaatimuksemme nuorten syrjäytymisen estämisestä, ansiottomien osinkojen saamisesta työllisyystalkoisiin ja vaatimuksemme panostuksista työllisyydenhoitoon Rauman kaupungin talousarviossa. Veroalekeskustelua olemme toppuutelleet sekä muun muassa antaneet ryöpytystä Satakunnan sairaanhoitopiirille ja EK:lle. Olemme myös syyttäneet maan hallitusta inflaation ylläpitämisestä.

Mainittakoon, että vuonna 2007 vetosimme liikenneministeriin Rauman talousalueen ifrastuktuuriin liittyvien hankkeiden vauhdittamiseksi ja otimme kantaa Raumalla sijaitsevan Fåfängan asemakaavaluonnokseen. Viime vuonna teimme SAK:n hallituksen valmisteltavaksi edustajakokoukseen esityksen SAK:n jäsenmaksupalautteesta.

Katsomme olevamme luotettava yhteistyökumppani kaikille, joiden kanssa olemme tehneet tiivistä ja laaja-alaista yhteistyötä. Olemme järjestö, johon myös Rauman kaupunki yhteistyökumppanina luottaa lausuntojen antajana monissa eri yhteyksissä, kun kaupungin tulevaisuutta pohditaan.

Kohtuullisen suuren määrän SAK:laisiin ammattiliittoihin järjestäytyneitä henkilöjäseniä sekä verkostojemme kautta voimme olla vaikuttamassa aika voimakkaasti Rauman seutukunnan poliittisessa ympäristössä. Jäseniämme toimii tekemällä pyyteetöntä työtään esimerkiksi erilaisissa lautakunnissa, valtuustoissa ja talousalueen kunnanhallituksissa.
Vaikka puoluepolitiikkaa monesti työpaikoilla karsastetaan, on se kuitenkin ainoa demokraattinen tapa vaikuttaa yhteiskunnassa vallitseviin asioihin.

Arvoisa seminaariväki!

Raumalainen ja yleensäkin satakuntalainen ay-väki on vastuuntuntoista, asioihin tarttuvaa, omia etujaan puolustavaa sorttia ja meidän sanaamme ja päätöksiimme uskotaan ja luotetaan. Meille SAK:lainen toimintatapa on tekemiseen ja yhteiseen hiileen puhaltamiseen perustuvaa. Pidämme huolta pienemmistä ja tuemme heikompiosaisia jäsenosastoja tuomalla heille mahdollisuuksia omien resurssiemme myötä. Meillä on omat neljällekymmenelle hengelle soveltuvat toimitilat nykyaikaisine laitteineen ja tarjoamme tilojamme myös jäsenosastojemme käyttöön. Pienet jäsenosastomme käyttävät toimitilojamme kohtuuahkerasti omissa tilaisuuksissaan täysin veloituksetta.

Järjestämme vuosittain toiminnansuunnitteluseminaarin, johon jäsenosastot lähettävät edustajiansa pohtimaan paikallisjärjestön tulevaisuutta. Tämä tilaisuus on ollut poikkeuksetta omien toimintojemme eteenpäin potkija omalta osaltaan.

Olemme myös pystyneet palauttamaan poliittisen- ja ammatillisen työväenliikkeen yhteisten vappujuhlaperinteen Raumalle vuosien hiljaiselon jälkeen. Huomioitavaa on, että nykyään Rauman vappujuhlissa pitkästä aikaa myös marssitaan.

Tämä on mielestämme kova saavutus tässä kovaa vauhtia porvaristuvassa maassa varsinkin, kun ottaa huomioon, että kiihkeimpänä aikana taidettiin kaupungissa järjestää peräti kolme työväen- ja ammattiyhdistysliikkeen vappujuhlaa tunti toisensa perään. Kyllä siinä porvaripoppoolla riitti hihittelyä pitkään Kauppaseuran vappulounaalla.

Vuoden 2006 vappujuhlista saimme kunniakirjat ja tunnustusta voittamalla SAK:n vappujuhlakilpailu. SAK:n vappujuhlakilpailutyöryhmän mukaan palkinnon myöntämisen takana painoikin erityisesti se, että olimme Työväen yhteisellä vappujuhlalla ja sen tehokkaalla markkinoinnilla osoittamaan työväenliikkeen vähitellen palaavan juurilleen, jossa ammattiyhdistysliike on liikkeelle saava voima.

Hyvät kuulijat!

Tänä vuonna järjestimme toimintasuunnitelmamme mukaisesti ainakin kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen perinteiset juhannustanssit ja siitäkin saimme todella kiitettävää palautetta. Tällaisella toiminnalla vaikkei se olekaan sitä perinteistä ay-toimintaa , olemme pysyneet ajassa ja tavallaan ihmisten arjessa mukana pyrkimällä tekemään välillä jotakin valtavirrasta poikkeavaa. Tälläkin tempauksella saimme tavallisten raumalaisten ja Rauman-seutulaisten ihmisten huomion kiinnitettyä SAK:n paikallisjärjestötoimintaan ja siihen, että teemme hartiavoimin työtä aivan tavallisten palkansaajien ja heidän perheidensä puolesta.

Vuoden aikana toteutui myös SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen sekä kaupunginvaltuuston ja kaupungin virkamiesten yhteiset siivoustalkoot Rauman merellisissä maisemissa Fåfängassa. Tempaus sai alkunsa paikallisjärjestön edustajiston edellisenä vuonna tekemästä kuntalaisaloitteesta, jolla haluttiin tuoda esiin näkökulma kaikille raumalaisille loistavat puitteet ulkoilulle antaman metsä- ja ranta-alueen viihtyisyyden merkityksestä sekä samalla nostaa tärkeäksi katsottu asiakysymys päätöksentekoon.

Ensi vuoden eduskuntavaaleihin teemme täsmäiskun jo nyt tämän vuoden puolella järjestämällä toritapahtuman, jossa tuomme esiin meidän näkemyksiä politiikan suunnatsa ja jaamme ohraryynivelliä sanan painikkeeksi. Rauman paikallisjärjestöön kuuluu tällä hetkellä kaksikymmentäkuusi ammattiosastoa, joissa on jäseniä yhteensä noin 12 500. Tuo on teollisuuspaikkakunnallekin kohtuullisen iso joukko SAK:laisia palkansaajia joten pidämme tärkeänä, että paikallisjärjestö tukee kaikissa vaaleissa omista joukoista lähtevien ehdokkaiden läpimenemistä. Uskomme poliittisen työväenliikkeen Raumalla onnistuneen ehdokasasettelussa hyvin ja meillä on nyt kaikki eväät saada heistä ainakin yksi myös läpi.

Tulevana vuonna Rauman paikallisjärjestö juhlii jo seitsemääkymmentäviittä vuottaan ja nähtäväksi jää, millaiset mittasuhteet juhlamme saa. Olemme muun muassa harkinneet perinteisen ohjelman lisäksi ehdottaa paikallisjärjestön edustajistolle ensi vuoden toimintasuunnitelmaan jonkin isomman hyväntekeväisyyskonsertin järjestämistä.

Olemme samalla kuitenkin myös hieman huolissaan uusien toimijoiden mukaan saamisesta täysin omalla ajalla vapaaehtoisesti tehtävään työhön, koska suurten ikäluokkien jäädessä viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä, myös suuri osa hiljaista ammattiyhdistysosaamista siirtyy pois arjen työstä.

Hyvät toverit!

Tämä olkoon lyhyenä evästyksenä ja kertomuksena siitä, millä eri tavoin SAK:n Rauman paikallisjärjestö ”pelittää” omassa toimintaympäristössään. Toivottavasti jaksamme jatkossakin tukea toiminnallamme niitä pienimpiä ammattiosastoja ja esiintuoda paikallisen ay-kentän asioita, sillä niinhän se on, että, kuten Lauri Ihalainen on juhla toisensa jälkeen jaksanut korostaa, ay-liike ei voi tuudittautua hyvänolon tunteeseen ja kulkea selkä pystyssä eteenpäin, jollei sillä edelleen ole ihanteita ja arvoja, joita kohti ponnistella.

Kiitos mielenkiinnosta!

04.05.2012Raumalla järjestettiin keskusteleva Terveydenhoito-ilta
23.04.2012Ekologista ja sosiaalista yhteistyötä uruguaylaisittain
02.01.2012Jari Mäki-Korte Uusi Rauma-lehdessä: "Kollegoille parempia olosuhteita?
01.01.2012Uusi Aika-lehti 30.12.2011: Uruguayssa etsitään keinoja työntekijöiden järjestäytymisen lisäämiseen
10.04.2011Joukon tukijat Aitoja arjen teoja -tunnelmissa viikko ennen vaaleja
19.01.2011Pitkän prosessin oikeudenmukainen päätös: UPM:n Rauman tehtaalta irtisanotut kaksi siivoojaa saavat korvauksia työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä
04.12.2010Reijo Kallio: Luokkayhteiskunta tekee paluutaan
18.11.2010Jouko Aitonurmi: Teollisuusalojen toimintaedellytykset turvattava
16.10.2010Jari Mäki-Korte SAK-päivien aluetoiminta ajassa -seminaarissa Oulussa: Rauman paikallisjärjestö pelittää - Näin me sen teemme
25.08.2010SDP:n Jukka Gustafsson: Mihin rahaa käytetään ja kenelle?

Siirry arkistoon »