Yhteystiedot

Jari Mäki-Korte
Perkontie 5
26820 Rauma
050 4343 244

Pikakysely

Oletko Facebookissa?

Reijo Kallio: Luokkayhteiskunta tekee paluutaan

04.12.2010

reijo_kallio_eurassa.jpgKun Suomen sosiaalidemokraattinen puolue satayksitoista vuotta sitten perustettiin, oli puolueelle selkeä tarve. Puolue edusti järjestäytynyttä työväenluokkaa ja se perustettiin taistelemaan kapitalistisen luokkayhteiskunnan synnyttämää kurjuutta, köyhyyttä ja epätasa-arvoisuutta vastaan, totesi SDP:n Satakunnanpiirin ja SDP:n Satakunnan naispiirin yhteisissä vaali-iltamissa Eurassa puhunut kansanedustaja Reijo Kallio.  

Tänään me elämme aikaa, jota leimaavat monenlaiset murrokset. Elinkeinorakenne muuttuu nopeasti ja maamme teolliset työpaikat siirtyvät muihin maihin.  

– Talous kulkee kriisistä toiseen markkinavoimien tiukassa otteessa ja yhteiskuntamme jakautuu yhä selvemmin hyvin toimeentuleviin ja heikompiosaisiin.  

Kallion mielestä onkin käsittämätöntä, että tässä tilanteessa työväenliike ja sitä edustavat puolueet ovat edustettuna eduskunnassa historiallisen kevyellä voimalla ja gallupit lupailevat vieläkin heikompaa kannatusta.  

– Eräs syy tähän epäilemättä on se, että luokkasidonnaisuus ja luokkatietoisuus eivät enää määrittele ihmisten poliittisia valintoja eikä muutakaan käyttäytymistä.  

Tämä ei kuitenkaan Kallion mielestä tarkoita sitä, ettei luokkaeroja edelleen olisi.  

– Me olemme kaukana tasa-arvoisesta yhteiskunnasta ja vaikuttaa siltä, että olemme ajautumassa yhä kauemmaksi epätasa-arvon tiellä. Luokkayhteiskunta tekee paluutaan.  

Ehkäpä kouriintuntuvimpana ilmauksena tästä Kallio nosti esiin tuloerojen rajun kasvun ja köyhyysrajan alapuolelle pudonneiden ihmisten määrän voimakkaan kasvun. Myös maassamme pitkään tasaantuneet terveyserot ovat Kallion mukaan jälleen alkaneet kasvaa eri tuloluokkien välillä. Osaltaan nämä erojen lisääntymiset johtuvat korkeasta työttömyydestämme sekä nopeasti kasvavasta pitkäaikaistyöttömyydestä. Erityisen huolissaan Kallio oli nuorisotyöttömyydestä ja katsoi, että asian tiimoilta pitäisi vihdoin ottaa käyttöön 0-toleranssi, kuten SDP on esittänyt.  

– Porvarihallituksella olisi ollut kaikki mahdollisuudet harjoittaa aktiivista työvoimapolitiikkaa, kuten muissa pohjoismaissa on tehty. Niinpä niiden työttömyysaste onkin pari prosenttiyksikköä alhaisempi, kuin meillä.  

Kallio katsoo köyhyyden lisääntymisen johtuvan pitkälti siitä, että poliittisilla valinnoilla on vähennetty verotuksen ja tulonsiirtojen tasaavaa vaikutusta. Hän katsoo myös julkisten palveluiden rapautumisen osaltaan ennakoivan luokkayhteiskunnan paluuta, kun julkinen terveyden- ja vanhustenhuolto kituvat kuntien talousahdingon jatkuessa.  

– Huolestuttavaa on myös seurata, miten koulutuspolitiikassa tehdään pikkuhiljaa tilaa rinnakkaiskoulujärjestelmän palauttamiselle ja lukukausimaksujen käyttöönotolle.  

Reijo Kallio totesi turvaverkkomme toimivan vielä sen verran hyvin, että Suomessa harva ihminen elää absoluuttisessa kurjuudessa. Samaan hengenvetoon Kallio kuitenkin totesi yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevien ihmisten olevan monella tavalla osattomia ja tämä on syönyt heidän työväenluokkaan kuulumisen tunnettaan, kun usko parempaan huomiseen on kadonnut.  

– Kun nämä ihmiset ovat jo pitkään olleet poliittisesti passiivisia, niin vasemmistopuolueetkaan eivät aina tunne aidosti kiinnostusta heidän asioihinsa ja ongelmiinsa.  

– Poliittinen kilpailu on keskittynyt taisteluun keskiluokan liikkuvan äänestäjäjoukon kannatuksesta. Tämä liikkuvien joukko on kuitenkin pieni verrattuna siihen osaan äänestäjäkunnasta, jotka eivät osaa tai halua nimetä ainuttakaan puoluetta, jota kannattaisivat.  

Reijo Kallio arvioi tyytymättömyyden politiikkaan ja poliitikkoihin kasvaneen voimakkaasti erityisesti viime vuosien aikana. Hän katsookin luokkajaon lisääntymisen ja kasvavan työttömyyden antavan meille sosiaalidemokraateille nyt erinomaisen mahdollisuuden nousta todelliseksi muutosvoimaksi.  

– Tässä eivät kuitenkaan auta sen paremmin yksittäiset uudistusaloitteet, sloganit kuin gallupien perässä juokseminenkaan. Me sosialidemokraatit tarvitsemme puolueena yli vaalikauden ulottuvan vision siitä, miten luokkayhteiskuntakehitystä torjutaan ja miten palautetaan usko sellaiseen yhteiskuntaan, joka vastaa kansalaistemme käsitystä oikeudenmukaisuudesta.  

Lopuksi Kallio totesi, että Suomella ja suomalaisilla ei ole varaa siihen, että porvarikomento ensi kevään vaalien jälkeen jatkuu. Muutos on välttämätön ja meillä satakuntalaisilla on Kallion mielestä nyt upea ehdokasjoukko viemässä viestiä eteenpäin. Ehdokkaiden aktiivisuuden lisäksi vaalimenestys kuitenkin edellyttää vahvaa sitoutumista ja panosta myös kaikilta puolueen jäseniltä ja tukijoilta.   

Ehdokkaiden lisäksi Euran työväentalolla perjantaina järjestettyihin vaali-iltamiin osallistui noin sata puoleen satakuntalaista jäsentä. 

Jari Mäki-Korte  

04.05.2012Raumalla järjestettiin keskusteleva Terveydenhoito-ilta
23.04.2012Ekologista ja sosiaalista yhteistyötä uruguaylaisittain
02.01.2012Jari Mäki-Korte Uusi Rauma-lehdessä: "Kollegoille parempia olosuhteita?
01.01.2012Uusi Aika-lehti 30.12.2011: Uruguayssa etsitään keinoja työntekijöiden järjestäytymisen lisäämiseen
10.04.2011Joukon tukijat Aitoja arjen teoja -tunnelmissa viikko ennen vaaleja
19.01.2011Pitkän prosessin oikeudenmukainen päätös: UPM:n Rauman tehtaalta irtisanotut kaksi siivoojaa saavat korvauksia työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä
04.12.2010Reijo Kallio: Luokkayhteiskunta tekee paluutaan
18.11.2010Jouko Aitonurmi: Teollisuusalojen toimintaedellytykset turvattava
16.10.2010Jari Mäki-Korte SAK-päivien aluetoiminta ajassa -seminaarissa Oulussa: Rauman paikallisjärjestö pelittää - Näin me sen teemme
25.08.2010SDP:n Jukka Gustafsson: Mihin rahaa käytetään ja kenelle?

Siirry arkistoon »